2 Lespunten

Rianne van den Brink : Lespunt Montemor-o-Novo

Dit schooljaar wordt het zevende schooljaar dat ik les geef aan de leerlingen van ´de Olijftak´. Dit jaar vinden de lessen wederom plaats in het fijne schooltje in Montemor-o-Novo. Er zijn momenteel drie groepen op dit lespunt: groep 3, groep 6 en groep 8. De leerlingen beginnen elke les in de kring, waar zij vertellen over wat hen bezighoudt. Daarna gaat de les van start, de leerlingen werken met een werklijstje, hierop staan de taken die tijdens de les gedaan worden. Er zijn altijd meerdere instructie- en begeleidingsmomenten die door mij worden gedaan. Ik probeer elke les een deel van de lesstof te verwerken in een spel, zoals het loopdictee en recenter: allerlei taalspelletjes met het bingorad van Ikea. Mijn weken worden uiteraard niet alleen gevuld door de Nederlandse lessen. Ik werk met veel plezier mee op het melkveebedrijf van mijn vriend. Daarnaast ben ik begin 2019 begonnen met de opleiding ´bachelor lager onderwijs´, aan de Vives Hogeschool in Belgie. Ik doe dit via afstandsonderwijs, ik kan het studeren dus volledig thuis doen, inclusief de toetsen. Ik ga daarnaast verschillende stages lopen op scholen in België, Nederland en Portugal.

Marianne van den Blink – Lespunt Aldeia do Cano

Vanaf 2010 ben ik betrokken bij de Olijftak, eerst als moeder van twee leerlingen en daarna als leerkracht. In al deze jaren is het wel duidelijk geworden dat we met z´n allen (ouders, leerkrachten en bestuur) de school een warm hart toedragen en veel inspanning willen leveren om de school voort te zetten. Daarom twijfelde ik vijf jaar geleden geen moment om te gaan werken als hulpjuf bij Meester Tom in Bicos. Na 1 jaar als hulpjuf te hebben gefunctioneerd, heb ik vervolgens de groepen 3,4, 5, 6, 8 en VO1 les gegeven. Er hebben inmiddels twee leerlingen het Cambridge examen gedaan en er is nu één jonge leerling bijgekomen op school. Dit derde meisje uit één familie, waarvan de andere twee de voorgaande jaren al op school zaten, geeft de school weer een hele nieuwe impuls!
Daarnaast zijn we ontzettend blij dat we eindelijk een “eigen” schooltje hebben gevonden in Aldeia do Cano!! Na jaren bij de Portugese school in Bicos te hebben “ingewoond” hebben we nu een eigen locatie met twee lokalen; alle ruimte om onze spulletjes neer te zetten, de boekenkasten mooi in te richten en vooral onze eigen sfeer aan de school te geven. We gaan dit schooljaar van start met 6 leerlingen, verdeeld over de groepen 3, 4, 5 en 6.

Mijn achtergrond als trainer sollicitatietechnieken en vooral mijn taken als klasse-assistent, gedurende 5 jaar, op de Vrije School in Nederland geven een betrouwbare basis om vol vertrouwen de school in Aldeia do Cano te kunnen voortzetten en uitbreiden.
Het Sinterklaasfeest, Koningsdag en het schoolkamp op de locatie in Lavre waren, zoals altijd, heerlijke momenten in het jaar; leuk om te organiseren en te vieren met elkaar!
Na een druk, maar enorm gezellig zomerseizoen met onze gasten op Monte da Gravita heb ik nu weer veel zin en energie om het nieuwe schooljaar te starten! We gaan er een leuk en leerzaam jaar van maken!!

——-

Sandy Rosbergen-Beide lespunten

Hoi! Ik ben Sandy en vind het superleuk om het team van de Olijftak te mogen komen versterken! Toen mijn man en ik 4 jaar geleden (voor zijn werk) naar Portugal verhuisden, heb ik hier 3 jaar Engelse lessen gegeven aan Portugese volwassenen en nu geef ik Engels aan kleuters. 
Ik ben 47 jaar en heb jaren ervaring als juf en als educatief medewerker. Zo gaf ik les op diverse kinderboerderijen in Rotterdam en op schooltuinen. De laatste 10 jaar in Nederland werkte ik als leerkracht op een school voor speciaal onderwijs in Naaldwijk. Op deze school zaten leerlingen van 4 tot en met 19 jaar, met ernstige leer (- en gedrags)problemen, die zowel individueel als klassikaal les kregen. Ondanks dat het best intensief was, was het ook de mooiste baan! Daarom vlieg ik af en toe nog terug naar Nederland, om tijdens speciale logeerweekenden en vakantie-midweken te assisteren. In de toekomst hoop ik mijn eigen “vakantiehuis” voor hen te realiseren, hier in Portugal.
 
Wij wonen nu in Foros de Benfica, vlak bij Almeirim, waar we een kleine quinta hebben met een wijngaard, een moestuin, 5 honden en een kat. Ik hou écht van tuinieren, koken en lekker eten en vooral van leuke dingen doen! 

%d bloggers liken dit: